Isnin, 23 November 2009

Mencari Jarum Emas

Ni jea yg dapat


nampak tak yg mana satu?





Depan rumah akak ada tanah lapang yg dipenuhi rumput. Petang-petang tanah lapang tu tempat budak-budak lelaki remaja taman tempat akak tinggal tu main bola. Musim hujan nih kuranglah diorang nak main bola kat situ sebab lecah.


Mood akak plak tgh rajin. Pilah mencari-cari si Jarum Emas kot kot dapat lah..boleh rebus dan minum airnyer. Susah gak nak cari sebab pokok tu halus jea. Zaman akak kecik-kecik dulu selalu ikut mak akak pi padang bola sekolah kampung akak cari pokok nih.



Mak akak kata pokok Jarum Emas ni memang baik untuk memelihara kesihatan wanita khususnya..ramuan awet mudalah tu :P



Terbongkok-bongkok akak mencarik carik di celah-celah rumput tu. Hasben akak naik musykil plak sampai dia dok perati sambil membuang dahan mati pokok mangga depan rumah..



"Apa tu" katanya
"Jarum Emas"


"Nak buat apa" tanyanya
"Awet muda" ngeeeee.....


Akak senyum simpul sambil basuh kaki sebelum masuk umah


Ni ada maklumat skit yg akak dapat dari web http://www.melur.com/myherba


Sakit Pinggang Sakit Urat Mengecutkan/Mengempiskan rahim Menguatkan tenaga Batih Mengemas/Menyempitkan lubang Faraj, khususnya bagi perempuan yang sudah bersalin Melancarkan perjalanan Haid Caranya : Ambil 4-5 urat rumput tersebut, kemudian rebuskan bersama air sebanyak 1 cerek 1 1/2 liter. Setelah sejuk lalu diminum sebanyak 1 gelas. Minumlah 2 gelas sehari. ~Dipetik dari: http://portal.dumei.com/ar_sihat1.ph

6 ulasan:

al-Wann berkata...

menyempitkan??wow, mmg btol2 jarum emas laa..anyway kak, sye dah pindh ke WP..jenguk2 laa ek..hehe

http://arrizz.wordpress.com/

akak_bieza berkata...

wann..

nama pun jarum kan..jahit mana-mana yg koyak, longgar, dah nak tercabut..kan :P

tapi kalau cucuk jarum tu..hehehehe sendri mau ingatlah

Elyn berkata...

adik saya dulu pandai cr jarum emas ni kat playground area umah. tapi kalo suh saya hmmm daun semalu kenal la ekekekek

alyyani berkata...

baru tau khasiat jarum emas ni. tak pnh dgr pun jarum emas ni. & tak tau cmne rupe dia. :)

akak_bieza berkata...

Elyn..jarum emas nih memang selalu duk kat area daun semalu..

kawan baik lea tu :P

akak_bieza berkata...

Yani,

sekarang dah tau..kalau yani tgk dekat botol permata suri CNI, salah satu bahan yg digunakan ialah jarum emas..

yani makan tak permata suri tu?
rugi kita org pompuan kalau tak makan tau :D