Rabu, 26 Ogos 2009

Sahur Nasi Goreng dan Kasih Iftitah

Sejak dah pasang tv kat dapur nih, time nak sediakan sahur tak la sunyi akak kat dapur.
Hari nih masak nasik goreng. Taklah pulak akak nak snappy snappy gambo kuali kat dapur. Korang kena bayangkan jealah erk.
Nasi goreng sempoi, tumbuk cili merah, cili padi, bawang kecik, ikan bilis campur dgn kentang goreng. Akak dah potong dadu kecik-kecik kentang tu, goreng dulu baru masuk dalam nasik kendian. Jadilah Nasi goreng kentang berdadu...hehehe * sip baik kentang tu tak de bintik-bintik cam dadu betul

Nasi Goreng


Kentang


Dadu

Masa sahur tu akak dok layan cerita tv kat TV3 Kasih Iftitah. Rasanya macam drama lama diulang tayang. Tengok pelakonnya Julia Zeigler dgn Rusdi Ramli.

Terdetik dalam hati akak, ada kea orang koperat sekarang nih yg begitu prihatin tentang bab-bab agama macam watak Rusdi dalam drama tu?

Maaf cakaplah, kebanyakkan orang koperat yg akak kenal, actually diorang tu pun pangkat besor-besor, shareholder sana sini memang tak akan mahu memperkatakan tentang hal-hal keagamaan dengan staff macam tu.

Kadang-kadang diorang pun sama pekakkan mata dan tulikan telinga. Buat dunno jea. Nak jumpa atau teserempak kat surau....harammmm
Kot ada yg elok skit, bila masuk bilik nampak lea sejadah tergantung kat sudut bilik
Ntahlah. Camana pun akak tabiklah dgn penulis skrip drama nih. Memang satu sindiran yg tajam. Cuma mesejnya sampai kea kat golongan cam nih. Diorang tu ada tengok kea drama melayu...atau diorang langsung tak dea masa nak tengok tv.

9 ulasan:

mamamin berkata...

hehe..best kan ada tv kat dapur,,laptop kat dapur,ipod kat telinga..kalau kita x reti gak nak bersyukur,, x tau la kan bieza.. syukur alhamdulillah,setiap kemudahan itu adalah pemberian dan keredhaan dari NYE kan bieza..
:)

reen berkata...

a.ah kak ulang tayang citer tu..
sy pn tngok pg td pas tu mluat tukar channel astro lak..tengok 105..minah lodeh tipah lepat lg best...hik3

Ejay berkata...

sedapnya nasi goreng tu kak..
sape la nak tolong org bujang mcm kita ni masak sedap2 kat umah
hsemate saya masak tp tak berapa sedap... erk!

alyyani berkata...

kak, nasi goreng kentang berdadu. menarik kak. siap tepek gmbr dadu lg tuh. heheh.. kelakar la kak.

kasih iftitah, sy baru nak tgk ni. dulu tayang kat tv, tak tgk pun. layan gak cite tuh. biasala kak, cite org korporat. realiti nya bukan cmtu.

tp kak, ofis saya, time azan, ade laungan azan. ade boss ni dia setkan jam yg ade laungan azan, tepat masa, berkumandang la. :)

p/s : teringat last yr, layan cite seputeh qaseh ramadhan time sahur :)

akak_bieza berkata...

mamamin,

alhamdulillah, tv recycle, kawan hasben akak tak nak sebab dah rosak, hasben repair eloklah plak =)

akak apa lagi suh ar dia pasang kat dapur..ngeeeee

akak_bieza berkata...

reen,

yealah reen, meluat tgk.
citer minah lodeh tipah lepat memang best...tengok rosnah mat aris..komer cakap loghat perak..ater ngapernyer =)

akak_bieza berkata...

Ejay,

nasi goreng campak campak jea tu =)

org bujang pun boleh buat, belilah perencah segera maggi..ari tu akak tgk raja lawak si Nabil tu masak nasi goreng beriyani guna perencah maggi..sempi jea

akak_bieza berkata...

Yani,

Bestnyer dapat boss camtuh...baru semangat nak kerja kan..

akak..actually environment ..majoriti boss ca ya nun alif..tapi boss akak convert muslim..okla...yg melayu islamnya...hanyutttttttttttttt

p/s citer tu best gak kan...akak dulu layan diary ramadan rafiq =)

MekonG berkata...

see my site more about this..
http://mekongpeace.blogspot.com